Aandacht voor narcisme in de recent herziene richtlijn KOPP/KOV!

Jeugdprofessionals werken met richtlijnen, zoals de richtlijn KOPP/KOV (voor Kinderen van Ouders met Psychische en/of Verslavingsproblemen). Het NJi (Nederlands Jeugd Instituut) herziet elke 5 jaar in opdracht van het Trimbos Instituut de verschillende richtlijnen, in samenwerking met een “flexibele schil”, bestaande uit diverse professionals en ervaringsdeskundigen. Als ervaringsdeskundige coach i.o. heb ik deel mogen uitmaken van deze “flexibele schil” en zo meegewerkt aan de herziening van deze richtlijn.

Enkele belangrijke aandachtspunten uit de richtlijn m.b.t. de problematiek rond narcisme zet ik hieronder.

“ Met name bij een ouder met een cluster B-persoonlijkheidsstoornis (in het bijzonder een borderline, narcistische of antisociale persoonlijkheidsstoornis) is er een verhoogde kans op huiselijk geweld en kindermishandeling.“

“Mogelijk zouden systeeminterventies met de beide ouders erbij niet goed werken indien er bij één van de ouders sprake is van psychopathie.“

“Ook zijn er ouders die door beperkt of gebrekkig zelfinzicht ervan overtuigd zijn dat zij en hun kind geen probleem hebben en geen hulp nodig hebben. Zulke gevoelens c.q. gedrag belemmeren ouders mogelijk om open te staan voor hulp of ondersteuning bij de opvoeding.”

“Het kan bijvoorbeeld gaan om een ouder die de eigen problematiek en de gevolgen hiervan voor de jeugdige niet onderkent (waarbij de partner deze problematiek soms wel, maar soms ook niet onderkent). Het kan ook gaan om ouders die elkaar diskwalificeren in geval van een (v) (echt)scheiding, …”

“In situaties waarin (één van) de ouder(s) hulp voor de jeugdige of voor zichzelf weigert/weigeren, is het van belang toch te proberen een optimale situatie voor de jeugdige te creëren.”

“Bij een vermoeden van (ongediagnosticeerde) psychische problemen of verslavingsproblemen bij één van de ouders dient een diagnostisch onderzoek plaats te vinden. Verder dient er een professional bij dit gezin betrokken te worden die weet hoe met (de ouder met) deze psychische problemen of verslavingsproblemen dient te worden omgegaan en wat voor impact deze kan hebben op de jeugdige. Psycho-educatie bij de jeugdige is hierbij essentieel…”

“Het is van belang zorgvuldig om te gaan met wat de jeugdige in vertrouwen heeft verteld en van te voren samen met de jeugdige af te spreken wat wél kan worden teruggegeven aan ouders en wat niet.”

Verder in deze richtlijn ook aandacht voor complexe scheiding en conflicten tussen ouders.

Richtlijn Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) – Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming

Meer over de toevoeging van narcisme in de herziene richtlijn KOPP/KOV vind je ook in Richtlijn-KOPP_KOV-Verantwoording-herziening-2020.pdf (richtlijnenjeugdhulp.nl), zie ook de downloads .