suïcide preventie Beverwijk Amsterdam Den Haag

Over het Suïcide Preventie Centrum

Als familie-ervaringsdeskundige zet Ilse zich vanuit het Suïcide Preventie Centrum in Harderwijk in door het begeleiden van groepen voor naasten van mensen met suïcidaliteit. Het Suïcide Preventie Centrum werkt daarbij samen met Kompassie in Den Haag en Arkin in Amsterdam.

Amsterdam

Voorlichtingsbijeenkomsten en gespreksgroepen Arkin GGZ

Op donderdag 29 februari 2024 starten bij Arkin in Amsterdam een tweetal (online) voorlichtingsbijeenkomsten voor naasten van mensen met suïcidaliteit.

Deze voorlichtingsbijeenkomsten zijn toegankelijk voor (volwassen) inwoners van Amsterdam e.o. die betrokken zijn bij iemand met suïcidale gedachten en/of gedrag. In de bijeenkomsten zal de nadruk liggen op het bespreken van het suïcidale proces en hoe je je naaste kunt ondersteunen in het omgaan hiermee. Tevens is er de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en te bespreken hoe je goed voor jezelf kunt (blijven) zorgen.

Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats.

De gespreksgroep wordt begeleid door een preventiewerker van Arkin en een familie ervaringsdeskundige van het Suïcide Preventie Centrum.

Heb jij hier behoefte aan, of ken je iemand die mogelijk interesse heeft?
Meer informatie vind je hier.

Gespreksgroepen Arkin GGZ

Vanaf donderdag 14 maart 2024 worden de voorlichtingsbijeenkomsten vervolgd door 4 (online) gespreksgroepen voor naasten van mensen met suïcidaliteit.

Als je naaste op enig moment suïcidale gedachten heeft, kan dat erg ingrijpend zijn voor jou en het dagelijks leven. Blijf niet alleen met deze gevoelens worstelen, je bent niet de enige. Je verhaal delen met lotgenoten kan herkenning, erkenning en steun bieden. De gespreksgroep wordt begeleid door een preventiewerker van Arkin en een familie ervaringsdeskundige van het Suïcide Preventie Centrum.

Tijdens de bijeenkomsten staan ervaringen, gevoelens en vragen van jou als deelnemer centraal. De thema’s voor de bijeenkomsten kunnen zowel door deelnemers als begeleiders ingebracht worden. In de bijeenkomsten krijg je handvatten en tips, waardoor je sterk kan (blijven) staan en goed voor jezelf kan zorgen. Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats.

Heb jij hier behoefte aan, of ken je iemand die mogelijk interesse heeft?
Meer informatie vind je hier.

Den Haag

Voorlichtingsbijeenkomsten en gespreksgroepen Kompassie

Op zaterdag 14 september 2024 starten bij Kompassie in Den Haag twee voorlichtingsbijeenkomsten, gevolgd door 6 vervolgbijeenkomsten voor naasten van mensen met suïcidaliteit.

De bijeenkomsten vinden tweewekelijks plaats op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De focus ligt op het uitwisselen van ervaringen en thema’s worden afgestemd op de behoefte van de deelnemers. Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats.

Heb jij hier behoefte aan, of ken je iemand die mogelijk interesse heeft?
Meer informatie vind je hier.

“Deelnemen aan de naastengroep is één van mijn beste beslissingen van 2023”

“Jij begrijpt echt waar we het over hebben.”

“Als naaste werden we niet geholpen. Alle aandacht ging naar onze zoon. Pas na lang zoeken vonden we een gespreksgroep waar wij ons verhaal eindelijk kwijt konden.”

'Walk into the Light'

‘Walk into the Light’

Loop mee met de ‘Walk into the light’ op 8 september 2024 in Wijk aan Zeeinformatie over de Walk into the Light 2024 volgt t.z.t.!

Het verminderen van het aantal suïcides en pogingen daartoe, kunnen we alleen tot stand brengen als we in staat zijn om ons aan elkaar te verbinden. Aan elkaar verbonden zijn betekent aandacht hebben voor elkaar, oprechte aandacht, zonder oordeel. Gewoon er voor elkaar zijn.

De ‘Walk into the Light’ is bedoeld om die verbondenheid te tonen, om die aandacht te geven. Verder niks, gewoon samen zijn met anderen met wie wij ons verbonden voelen.

Op 10 september, internationale suïcidepreventiedag, kun je meedoen met deze wandeling naar het licht toe. Een wandeling om stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen, om aandacht te vragen voor en te geven aan de nabestaanden. Een wandeling om aandacht te geven aan en vragen voor naasten van suïcidaliteit, om aandacht te geven aan en vragen voor mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten.

In Wijk aan Zee wordt de wandeling georganiseerd door Beverwijkers Ilse Westerhoff van Stichting Suïcide Preventie Centrum en Caroline de Bes van Stichting Aurora in samenwerking met PsyQ, Indigo en Gemeente Beverwijk.

Tijdens de wandeling beleven we samen de zonsopgang en staan we samen stil bij hen die ons ontvallen zijn door suïcide, bij naasten van suïcidaliteit en bij hen die nu te maken hebben met suïcidale gedachten. Er wordt afgesloten met een gezamenlijk ontbijt in Dorpshuis De Moriaan waar gelegenheid is tot napraten.

We verzamelen om 6.00 (in de ochtend) op parkeerplaats Noorderbad, Relweg 59.

Deelname aan de wandeling en het ontbijt is kosteloos, aanmelden is nodig in verband met de inkopen. Aanmelden kan hier : Aanmelden Walk into the Light – Walk into the Light