rouw verlies suïcide zelfmoord Beverwijk

Rouw- en verliesbegeleiding na suïcide

Als een van je dierbaren onverwachts of na een periode van depressie uit het leven stapt, kom je in een nachtmerrie terecht. Of er breekt juist een periode van enige opluchting aan, omdat je niet meer constant in angst hoeft te leven en ieder moment alert hoeft te zijn op een afscheidsbericht en het daadwerkelijke overlijden. Je kunt achterblijven met allerlei (waarom-)vragen en verscheurd worden door verdriet, schuldgevoelens en boosheid.

Samen gaan we liefdevol aan de slag met jouw rouw, waarbij we kleine stapjes zetten. Ik werk met verschillende methodes en technieken, die ik intuïtief inzet. Voor de verwerking van rouw en verlies, en alles wat aan het overlijden vooraf is gegaan, staat geen vaste tijd. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo.

Doel rouw- en verliesbegeleiding

Mijn begeleiding is erop gericht om jouw verdriet en al je emoties er te laten zijn, in plaats van ze te onderdrukken en maar gewoon door te gaan. Alleen dan kun je ze helen. Vervolgens bewegen we in liefde toe naar acceptatie van de gemaakte keuze van je dierbare, naar berusting en verwerking.

Tijd heelt niet alle wonden

Je verdriet wegstoppen en de knop radicaal omzetten na het verlies van een dierbare, werkt niet. Misschien op de korte termijn, maar vroeg of laat zullen je emoties weer opspelen. Of ‘uitbarsten’ bij een volgend overlijden of een andere traumatische gebeurtenis. Tijd heelt niet alle wonden, de juiste begeleiding en therapie kunnen wel een verschil maken en je helpen je verdriet te verwerken.

Closure na overlijden door suïcide

Als iemand kiest voor suïcide en (plotseling) overlijdt, kun je achterblijven met allerlei vragen en onafgemaakte kwesties, die je graag af had willen ronden. Een onderdeel van mijn rouw- en verliesbegeleiding is het energetisch afsluiten van bepaalde zaken na een overlijden door suïcide. Ik kan als brug fungeren tussen jou en je overleden dierbare en energetisch stukken afsluiten. Soms komen er dan ook antwoorden op vragen door. Wat ik heb ervaren, is dat dit veel (zielen)rust kan brengen bij zowel de overledene als naaste. Waardoor de overledene rustiger over kan gaan en jij als naaste makkelijker tot acceptatie en verwerking kunt komen.

Afronden van onafgewerkte zaken en vergeving

Als iemand net is overleden en zijn fysieke lichaam heeft losgelaten, is diegene nog erg verbonden met het leven op aarde en kan er makkelijker contact mee gemaakt worden. In het Tibetaanse Dodenboek wordt een periode van 40 dagen genoemd waarin iemand langzaam overgaat. Deze periode is geschikt voor het oplossen van zaken en vergeving, waarmee je karmische verstrikkingen kunt voorkomen in een volgend leven en bij toekomstige generaties in de familielijn.

Levenseinde doula

Het afronden van de opleiding tot psychosociaal therapeute en mijn scriptieonderzoek naar de helende werking van begeleiding door een levenseinde doula, hebben mijn gedachten en gevoel bij de dood veranderd. De dood is niet het einde, maar het begin van een nieuwe reis. De dood hoort bij het leven en is onderdeel van de natuurlijke stroom. Een mooie vraag is: ‘Wat heb je nodig om met vertrouwen het stervensproces in te gaan en wat gun jij je dierbare voor en na zijn overlijden?’

Gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek

Hulp zoeken in deze situatie kan moeilijk en spannend zijn. Ik geef je de mogelijkheid om in alle rust kennis met mij te maken. Dat kan tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek van een half uur. Hierin kun je mijn energie voelen en we bespreken je hulpvraag en hoe ik te werk ga. De frequentie van de afspraken stemmen we in onderling overleg af.