Ilse Healing

Coaching narcisme

Heb jij ervaring met een destructieve relatie? Dat kan zijn met een partner, familielid, vriend(in) of met een collega. Toont diegene naar jou weinig tot geen zelfinzicht en empathie en heeft hij/zij meerdere gezichten? Het begint vaak met signalen als twijfelen aan jezelf, jezelf afvragen: “Ben ik nou gek?” en bij bepaalde mensen het gevoel hebben altijd op eieren te lopen, nooit goed genoeg te zijn en het nooit goed (genoeg) te doen.Herken jij je hierin? Dan bestaat de kans dat je te maken hebt met narcistische mishandeling.

Het verbreken van zo’n destructieve relatie en je staande houden als ‘no contact’ niet mogelijk is, is een enorme uitdaging en vraagt veel van je.

Een slachtoffer van narcistische mishandeling kan overmand worden door gevoelens van: minderwaardigheid, eenzaamheid, wantrouwen, rouw, schaamte, depressie, zelfhaat, onmacht, angst, afhankelijkheid en boosheid;
en klachten hebben als: slapeloosheid, constant alert zijn, zelfverwijten, op eieren lopen, psychosomatische klachten, paniekaanvallen, extreem hoge eisen stellen aan jezelf, niet op je intuïtie durven vertrouwen, niet meer weten wie je bent en wat je nodig hebt.

Belangrijk voor slachtoffers van narcisme is

 • Jij bent onschuldig!
 • (H)erkenning: veel slachtoffers lopen in hun directe omgeving en bij betrokken hulpverleners aan tegen onbegrip en ongeloof. Dat belemmert jouw herstel. H(erkenning) is daarom essentieel en kan een gevoel van veiligheid geven.
 • Psycho-educatie: door je te verdiepen in de dynamiek van narcistische mishandeling, krijg je inzicht in het gedrag van de ‘narcist’ en de impact die dat heeft (gehad) op jou. Je leert te begrijpen dat het logisch is dat je er op dit moment zo bij zit. En waar jij altijd dacht dat alles aan jou lag, kun je gaan begrijpen dat het juist helemaal niet aan jou lag, want wat je ook doet, is het nooit goed.
 • Omarm jezelf, met alles wie je bent en met alles wat er is!

Vanuit mijn eigen ervaringsdeskundigheid en het werken met slachtoffers weet ik dat herstellen mogelijk is. Je kracht blijkt al uit dat je het hebt overleefd!

Ik ben benieuwd wie jij (werkelijk) bent en wat jij wilt bereiken. Ontdekken wat jij daarvoor nodig hebt. Wat werkt voor jou? Als je wilt, sta ik naast je om dit samen te onderzoeken en je te begeleiden. Jij hebt de regie, maar je hoeft het niet alleen te doen!

 Uitdagingen en doelen waar ik je bij kan ondersteunen zijn, o.a.

 • Communiceren vanuit kracht
 • Opbouwen gevoel van eigenwaarde
 • Zelfzorg
 • Balanceren/reguleren emoties
 • Omgaan met angst en dwang
 • Vergroten belastbaarheid en zelfredzaamheid
 • Voorbereiden van lastige gesprekken (bijvoorbeeld met ex-partner, betrokken hulpverleners, mediation, zitting rechtbank)

Als ervaringsdeskundige heb ik me al op verschillende manieren ingezet, en zocht ik steeds meer de samenwerking met andere ervaringsdeskundigen, overheid en professionals. Zo heb ik geruime tijd samengewerkt met Stichting Zijweg en Stichting het Verdwenen Zelf en hierin aan waardevolle projecten mogen meewerken en zo mijn steentje kunnen bijdragen aan bewustwording van deze problematiek en herstel van slachtoffers. Daarnaast begeleid ik sinds een paar jaar – als steunmaatje – slachtoffers. (H)erkenning en het ont-schuldigen van slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling is essentieel in het helingsproces.

Voor vragen of het plannen van een afspraak neem gerust contact met mij op via het contactformulier

Coaching narcisme