3 zelfzorg tools

zelfzorg tools neurotapping gronden gidsen

3 zelfzorg tools – neurotapping, gronden en samenwerken met je gidsen

Met deze 3 zelfzorg tools kun je zelf aan de slag.

Neurotapping

De eerste van de 3 zelfzorg tools is neurotapping. Neurotapping helpt bij triggers, bijvoorbeeld bij het lezen van een e-mail of ander berichtje waarbij je je overweldigd voelt door angst. Je ademhaling versnelt, je lijf verstijft en je kunt niet meer helder denken. Als je dat opmerkt, kun je het volgende doen. Terwijl je het bericht leest, tik je met je middelvingers op de zijkanten van je knieën, om en om. Dit helpt de heftige emoties verminderen en geeft je inzichten.

Gronden

Gronden – of: aarden – kun je doen door te wandelen (liefst op blote voeten) in de natuur, door een boom aan te raken, of een visualisatie en brengt jou weer in balans. Uit je hoofd, in je lijf en hart. Van hieruit kun je meer Zijn en ervaar je vertrouwen in jezelf.

Samenwerken met je gidsen

Jouw gidsen zijn er om je te helpen, je hoeft het ze alleen maar te vragen. Je kunt je gidsen bijvoorbeeld vragen om je te helpen bij een situatie, bij het leren dragen of verdragen, bij het bedenken/voelen hoe je te verhouden tot iemand. Dat kan om heel concrete dingen gaan, als hoe moet ik terug reageren, terwijl ik trouw blijft aan mezelf en uit de verwijten blijf.

Toch een beetje hulp nodig? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag op weg om het zelf te doen.

Meer blogs lezen over zelfzorg? Zenuwstelsel in balans na trigger.

Interview over verborgen geweld – Ronja

interview verborgen geweld

In dit interview over verborgen geweld vertelt Lot gedetailleerd over de onveilige situatie waarin haar dochter Ronja opgroeit, over de impact op Ronja en de betrokkenheid van Veilig Thuis en Jeugdbescherming.

GGZTotaal.nl, 10 juli 2023: “Als ik bij papa ben wil ik in een kooi” – GGZ Totaal

Interview over verborgen geweld

verborgen geweld ggz

In een interview over verborgen geweld vertelt Isabelle (België) mij openhartig over de onveilige situatie waarin haar oudste dochter Charlotte opgroeit en hoe de impact daarvan verborgen blijft voor de rechter en betrokken hulpverlening. Ondertussen stapelen de problemen bij haar dochter zich op: destructief gedrag, drugsgebruik, weglopen en opnames in instellingen.

GGZTotaal.nl, februari 2023: ‘Zonder erkenning worden onze kinderen in de steek gelaten’ – GGZ Totaal

Ik ben benieuwd wie jij bent

“Sinds ik mijn grenzen bewaak en mij uitspreek, is het alleen maar erger geworden.”

Dit hoor ik geregeld van mensen die jarenlang onderdrukt en mishandeld zijn door hun familie of (ex-)partner.

Lees meer

Breken met familie

Er rust een taboe op het verbreken van contact, zeker als het gaat om breken met familie. Mensen die te maken hebben met destructieve familiepatronen lopen hier geregeld tegenaan.
Is het niet een ander die er een oordeel over heeft als iemand het contact met familie verbreekt, dan heeft diegene dat zelf wel omdat ze het zelf vaak als zwakte zien om uit contact te gaan.

Lees meer

Als ik maar beter mijn best doe

Er rust een taboe op het verbreken van contact, zeker als het gaat om breken met familie. Mensen die te maken hebben met destructieve familiepatronen lopen hier geregeld tegenaan.

Is het niet een ander die er een oordeel over heeft als iemand het contact met familie verbreekt, dan heeft diegene dat zelf wel omdat ze het zelf vaak als zwakte zien om uit contact te gaan.

Zelftwijfel en sterke gevoelens en overtuigingen van minderwaardigheid zijn het gevolg.

Lees meer

Blogs 2021 over narcisme, complexe scheiding en ouderverstoting

Complexe PTSS en mediation

Zou je iemand met complexe PTSS mediation aanraden met de pleger van het huiselijk geweld?

Dit klinkt misschien raar, maar het is wat er regelmatig gebeurt bij complexe scheidingen.

Zo iemand wordt in feite teruggestuurd het oorlogsgebied in.

Waarom?
Omdat de wonden van psychisch en emotioneel geweld vaak onzichtbaar zijn.
Omdat de dynamiek van dwingende controle (nog) niet genoeg herkend wordt.

Lees meer

Delenwerk

(Cliënte geëmotioneerd na de sessie) “Bij eerdere therapie moest ik delen van mezelf wegsturen. Dat hoeft nu niet meer.”

Met delenwerk kunnen overlevingsdelen getransformeerd worden zodat ze in jouw voordeel gaan werken, zonder de nare bijwerkingen. Delen die wellicht vroeger hielpen om je bijvoorbeeld veilig te houden, maar de manier waarop nu niet meer nodig is.

Lees meer

De signalen herkennen

Gescheiden ouders die er met elkaar niet uitkomen en waar sprake is van eenzijdig (ex-)partnergeweld en/of kindermishandeling komen geregeld terecht bij Veilig Thuis. In ieder geval één van hen hoopt daar hulp te vinden voor zichzelf en de kinderen als de veiligheid en/of ontwikkeling bedreigd wordt. Wat ik vaak hoor van ouders is dat ze vervolgens terecht komen in één of meer ouderbemiddelingstrajecten, met als doel er met elkaar uit te komen en afspraken te maken, in belang van de kinderen. In de praktijk werkt dat echter alleen als beide ouders dit vanuit intrinsieke motivatie doen. Hiervoor is een bepaalde mate van bewustwording nodig, empathisch vermogen en zelfreflectie. Anders is het gevaar dat de gezamenlijke overleggen juist ruimte creëren voor het eenzijdig ex-partnergeweld door één van de ouders – de pleger van psychische en/of fysieke mishandeling. Beide ouders kunnen dan zéggen dat ze er alles aan doen om eruit te komen voor de kinderen, maar in feite kan één van hen als werkelijke intrinsieke motivatie hebben om macht en controle te houden over de andere ouder en de kinderen. Deze ouder – pleger van eenzijdig (ex-partner)geweld komt vaak charmant over, terwijl het slachtoffer in de war kan zijn en prikkelbaar, zich moeilijk kan uitspreken. Dit laatste is het gevolg van een jarenlang doelgericht patroon van dagelijkse blootstelling aan een verborgen vorm van psychische mishandeling ‘coercive control’ (o.a. kleineren, intimideren, dwang, bedreigen, manipuleren, controleren, psychisch verwarren).

Lees meer

Als naaste

Je bent als naaste niet verantwoordelijk
voor het destructieve gedrag van een gemankeerde ander
voor iemands angst en dwang
voor het gebrek aan empathie

voor het onvermogen tot zelfreflectie
voor het kleineren, het bepalen voor en over het slachtoffer

Lees meer

Ouder in de knel

In dit artikel in Augeo Magazine beschrijft Simone haar ervaring als moeder in de knel. Haar ervaring staat niet op zichzelf, ik sprak de laatste jaren vele ouders – in complexe scheiding en ouderverstoting – die met ex-partnergeweld en kindermishandeling te dealen hebben. Dit zijn Simone haar tips voor professionals.

Lees meer

Hoe krachtiger jij wordt

Als je je niet meer volgzaam, onderdanig en pleasend opstelt,

kan degene die dat probeert af te dwingen zich onveilig gaan voelen,

want met het voldoen aan de behoefte aan controle en macht

creëert diegene voor zichzelf een schijnveiligheid.

Lees meer

Podcast “Stap uit de schaduw van een narcistische relatie”

Maandag 4 oktober 2021 was ik te gast in de podcast van De Verhalensmeders. Ik vertel over mijn persoonlijke ervaringen, mijn “school of hard knocks”, de kantelpunten in mijn leven en hoe ik me inzet voor mensen die te maken hebben met narcisme, destructieve relaties, complexe scheiding en ouderverstoting.

Lees meer

Als schuldgevoel je verteert

Als het onrecht dat je wordt aangedaan

je verteert

en het onveilig is om je uit te spreken

voor jezelf of een naaste…

schrijf het dan van je af

zonder het te versturen

Lees meer

Als ik me stevig voel

Ruimte creëren voor mezelf

voor goede zelfzorg

is

ruimte creëren voor de ander,

voor mijn kind

Lees meer

“Mijn vriend zei dat ik er gelukkiger uitzie”

Klachten

Elisabeth lijdt al bijna 20 jaar aan depressies en slapeloosheid. Daarnaast heeft ze last van pijnlijke gewrichten, vermoeidheid en hevige rugpijnen. Ze ervaart veel boosheid en verdriet over het onrecht wat haar is aangedaan. Vertrouwen van en verbinden met mensen is heel lastig. Ogenschijnlijk simpele dingen als lezen en breien lukken haar slechts kort. Als ze haar ideeën en wensen wil uitvoeren, blokkeert ze.

Lees meer

Zenuwstelsel in balans na triggers

zenuwstelsel triggers

Zenuwstelsel in balans na triggers

Iemand stelde mij een paar dagen geleden een vraag over het balanceren van het zenuwstelsel na triggers: “Als mijn lichaam aan staat, je zenuwstelsel op hol slaat, na wat triggers hoe ontlaadt je dat zenuwstelsel?” – S.

Ik weet dat dit iets is waar veel mensen met complex trauma tegenaan lopen en ga er graag op in.

Er zijn verschillende manieren om te ontladen en meer balans te ervaren na triggers. Hieronder geef ik je 14 natuurlijke tools.

Ont-schuldig jezelf

Ont-schuldig jezelf voor de impact die triggers hebben op je lijf en gedrag. Jouw zenuwstelsel is uit balans en misschien al heel lang uit balans. Hoe zich dat fysiek uit en in gedrag daar ervaar je niet altijd controle over. Dat is niet iets om je voor te schamen.

Ademhalingsoefening

Met de ademhalingsoefening van Wim Hof kun je invloed uitoefenen op je autonome zenuwstelsel, hart en immuunsysteem. Het effect is meer energie, minder stress en een verbeterd immuunsysteem.

Je lijf los schudden

Konijntjes schudden met hun hele lijfje om spanningen weer los te laten. Met je hele lijf schudden, je armen, je benen, je billen en romp, het helpt om in jou opgebouwde spanningen los te laten.

Wandelen in de natuur

Natuur speelt een belangrijke rol bij de regulering van ons zenuwstelsel, omdat wij mensen in de natuur minder stress voelen en ons beter kunnen ontspannen. We voelen ons weer helder en laden op.

Gronden en centreren

Gronden is contact maken met aarde energie. Dit kan via je stuitje of met je voeten (voetchakra’s) maar in principe kun je dat met je hele lichaam. Gronden is zo belangrijk omdat we nu eenmaal op deze aarde leven en zonder goede gronding kun je je niet goed verbinden met deze aarde en dus ook niet helemaal aanwezig zijn. 

Centreren is het verzamelen van je energie, in een centraal punt in (en ook om) jezelf. Voordat je centreert is het verstandig om eerst te gronden zodat de energie die je gaat verzamelen ook een basis heeft. 

Healing

Een healing ontvangen geeft jou wat op dat moment nodig is. Je kunt ontspanning ervaren, inzichten, verlichting, het gevoel de dingen te kunnen dragen.

Bach rescue remedie

De Bach rescue remedie brengt gelijk meer rust en ontspanning in jezelf. Het zorgt voor een diepere ademhaling, wat direct zorgt voor meer rust in het hoofd. De remedie Vogelmelk werkt troostend. De Bach rescue remedie wordt gebruikt bij trauma, paniek en shock.

Neurotapping

Als je trigger een gevolg is van een (geschreven) bericht van iemand, dan kan neurotapping helpen de lading te verminderen. Dat doe je door het bericht opnieuw te lezen terwijl je om en om de zijkanten van je knieën aantikt met je middelvingers. Je zult merken dat de inhoud van het bericht anders bij je binnenkomt en met minder emotie. Het kan je zelfs inzichten geven en maken dat je anders kunt reageren naar de ander. Zo ervaar je meer regie.

Erkenning

Als je over de oorzaak van de trigger kunt praten – in een veilige setting – en erkenning ervaart voor jouw ervaring en voor de impact op jou, kan dat helend werken.

Edelstenen

Bergkristal heeft een enorme geneeskracht. De steen reguleert energie, absorbeert energie, geeft energie en slaat energie op, afhankelijk van wat er in een bepaalde situatie nodig is. Het beschermt je aura tegen straling, reinigt je chakra’s en brengt balans.
Howliet werkt goed bij stress, want zorgt voor ontspanning. En er zijn ook edelstenen die een sterk grondende werking hebben.  Probeer en ervaar wat welke edelsteen voor jou doet tijdens of na triggers.

Bomen

Bomen hebben verschillende energieën. Zo voel ik bij het aanraken van een naaldboom een sterk grondende werking. Kijk eens tijdens een wandeling of er een boom is die je aantrekt, die je zou willen voelen. Je kunt de boom bijvoorbeeld aanraken met je handen, door op de boom te zitten of met je 3e oog (6e chakra) contact te maken met de boom. Voor mij werkt het altijd weer rustgevend en het brengt me bij mijn innerlijke kracht.

Innerlijk kind werk

Op het moment dat je getriggerd wordt, maak je contact met jouw innerlijke kind dat niet in zijn of haar basis behoeften werd voorzien: veiligheid, begrip, erkenning, vrijheid, eigenheid en verbinding. Je kunt daardoor weer de jou zo bekende emoties ervaren als angst, verdriet, schaamte, schuldgevoel. Probeer eens om als de volwassene die je bent er voor jouw innerlijk kind te zijn. Leg je hand maar op je hart en vertel jezelf dat je veilig bent. En voel maar wat dat voor je doet.

Boosheid uiten

Als de triggers zich bij jou uiten in boosheid, dan kun je dat fysiek uiten. Dat kan door te schreeuwen of door fysieke inspanning, als hardlopen of boksen. Daarmee voorkom je dat het wordt opgeslagen in jouw systeem en je ziek kan maken. Door het fysieke uiten kom je bij het – onderliggende – verdriet, dat gehoord en geuit mag worden. Laat maar stromen die tranen…

Therapie

In therapie kun je onderzoeken wat er precies getriggerd wordt bij jou, waar dat ooit begonnen is en wat jouw systeem nodig heeft om zich veilig te voelen, ongeacht wat er om je heen gebeurt. Of in ieder geval regie te kunnen ervaren jezelf weer in veiligheid te kunnen brengen, wanneer je dat nodig hebt.

Ik hoop dat jij ontdekt welke tools jou ondersteunen bij het in balans brengen van je zenuwstelsel na triggers.

Psycho-educatie voor naasten

psycho-educatie Beverwijk

Psycho-educatie voor naasten

Psycho-educatie voor naasten bij autisme

Psycho-educatie voor naasten kan handig zijn als het gedrag van hun familielid of partner ingewikkeld voor de naasten is om mee om te gaan. Zo heb ik zelf online psycho-educatie gekregen bij een grote GGZ organisatie nadat mijn naaste werd gediagnosticeerd met autisme. Maar ik ben er vooral meer over te weten gekomen door het lezen van boeken en het praten met mensen met autisme en hun naasten. Het kennen van de beperkingen van de ander en de mijne, leren omgaan met angst en dwang, mijn grenzen bewaken. Het helpt me om beter voor mezelf te kunnen zorgen en er beter voor mijn naaste te kunnen zijn.

Psycho-educatie suïcidaliteit

Bij Arkin GGZ begeleid ik de bijeenkomsten waarin voorlichting over suïcidaliteit wordt gegeven aan naasten van mensen met suïcidaliteit. De voorlichtingsbijeenkomsten zijn verhelderend voor de deelnemers. Ze hebben een grote behoefte aan informatie over suïcidaliteit. Ook de gespreksgroepen worden goed ontvangen. Daarin is veel ruimte voor uitwisseling, de deelnemers vinden het fijn er open met elkaar over te kunnen praten. Ze hoeven de dingen niet uit te leggen, vinden (h)erkenning bij elkaar.

Psycho-educatie narcisme

Psycho-educatie voor naasten van mensen met narcisme ligt ingewikkelder. Naasten krijgen sowieso geen psycho-educatie als er geen diagnose NPS (Narcistische Persoonlijkheids Stoornis) is gesteld.

De persoon zelf is ervan overtuigd niets te mankeren, is niet in staat tot zelfreflectie, dus het besef van de eigen problematiek en de schadelijke gevolg voor de omgeving ontbreekt.

Herkennen narcistische mishandeling

De symptomen van narcistische mishandeling bij slachtoffers die met allerlei mentale en fysieke gezondheidsklachten in de zorg belanden, worden nog nauwelijks herkend.

Daarnaast geloven slachtoffers vaak dat zij het probleem zijn, dat zij niet genoeg hun best doen, egoïstisch zijn, op allerlei manieren te kort schieten. Ze vertrouwen niet meer op hun eigen waarneming, zijn zichzelf en wat ze nodig hebben helemaal kwijt. Daarnaast kunnen zij via hun narcistische partner in de GGZ belanden, omdat ‘zij het probleem zijn’ en gefixt moeten worden.

Als slachtoffers ‘ontdekken’ waarmee ze te maken hebben, gaat er een wereld voor ze open. Ze gaan zich bijvoorbeeld beseffen dat de problemen in de relatie niet aan hen liggen maar dat die overtuiging hen jarenlang is aangepraat. Ze gaan zich langzaamaan beseffen dat hen iets is aangedaan en wat de impact op hen is. Tegelijkertijd worden ze in hun hoofd nog steeds heen en weer geslingerd tussen twee waarheden. Gehersenspoeld als ze zijn, ‘weten’ ze aan de ene kant hoe ‘het zit’, terwijl ze dit op momenten volledig ‘vergeten’ zijn en de waarheid van de narcistische persoon als waarheid ervaren. Dit is gekmakend. Ze hebben het dan nodig om aan hun eigen waarheid, aan de feiten en aan wat ze geleerd hebben herinnerd te worden. Als ze dat zelf (even) niet kunnen, dan door een ander.

Wat ze hebben ervaren of nog steeds ervaren, is zo ongelooflijk en niet te begrijpen. Voor hen zelf niet, maar ook niet voor een ander. Dat maakt dat wat ze vertellen niet geloofd wordt. De subtiele dingen zijn té ongrijpbaar en de wrede dingen klinken té wreed om waar te kunnen zijn.

Daarbij is het onderwerp narcisme nog altijd een taboe, zeker als er geen diagnose heeft plaatsgevonden. Dan ‘heb je niet het recht’ om het woord ‘narcist’ in de mond te nemen. Dat maakt het ingewikkeld voor deze slachtoffers, want hoe moeten ze er dan over praten? Er zit al zoveel schaamte op.

Zelf op zoek

Naar psycho-educatie over narcisme en de impact van narcistische mishandeling moeten slachtoffers nu meestal zelf op zoek, door het lezen van boeken, op internet, lotgenotencontact en via professionals die tevens ervaringsdeskundig zijn.

Herkenning en ont-schuldigen

(H)erkenning is voor hen belangrijk om ont-schuldigd te worden. Zo ontstaat ruimte om de verantwoordelijkheid voor hun eigen helingsproces te nemen. Dit vraagt om professionals die kennis hebben van mis-handeling en een moreel standpunt innemen, want iemand die jarenlang gemanipuleerd, gekleineerd, gehersenspoeld, gecontroleerd, geïntimideerd en bedreigd is, weet vaak niet wat normaal en niet normaal is in de omgang.

Meer info / contact

Op mijn website vind je informatie over narcisme en verschillende blogs over narcisme. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.